Блог

Защо не се наспивам? Виж кое пречи на добрия сън и защо е толкова важен!

Защо не се наспивам? Виж кое пречи на добрия сън и защо е толкова важен!

Добрият сън нощем е изключително важен за качеството ни на живот. Ако сте се наспали и отпочинали добре, когато ставате сутрин, ще можете да започвате деня в отлична форма, бодри, концентрирани и работоспособни. Научно доказано е, че достатъчното количество сън влияе положително на здравето и психиката ни, укрепва имунната система и освен това ни прави щастливи и красиви!

Страдате ли от проблеми със съня?

Голяма част от населението страда от смущения на съня от най-различен вид. И млади, и стари - всички са засегнати. Животът става все по - натоварен и сложен - затова от затруднения със съня се оплакват както работещи и домакини, така и безработните, търсещи работа, и възрастните. 

Ученици и студенти, които са под голямо напрежение, често учат до късно вечерта и използват дигитални медии. Или хората с натоварващи професии, тези, които работят на смени, и пътуващите често, които са подложени на стрес, липса на сън и често са извън къщи. Но също и домакините, които имат много неща за организиране и не могат да „изключат“ дори за момент, защото постоянно мислят за всичко. Пенсионерите, които вече не се съобразяват с регулирано работно време, губят ритъма си, както и жените в менопауза, които се борят и с хормоналния дисбаланс. И не на последно място – спортистите, които са подложени на голямо физическо натоварване и през нощта задължително трябва да се възстановят.

Какви са причините за проблеми със съня?

Сигурно на всеки се е случвало да се върти цяла нощ в леглото и на сутринта да се събуди изтощен. След това през целия ден сте отпаднали и без енергия. За да спите по-добре на следващата нощ, е важно да откриете причината за проблемите със заспиването или съня и да предприемете ефективни действия срещу тях.

Проблемите със съня могат да се дължат на:

 • Психически причини - като стрес, тревожност и конфликти

 • Физически причини - като крампи, болки или пък менопауза

 • Причините, свързани с органите - като например сърдечносъдови заболявания трябва да бъдат непременно изяснени

 • Нарушения на ритъма - като например в резултат от работа на смени, смяна на часовите зони или чести пътувания 

 • Външни фактори - като шума, метеорологичните условия или качеството на матрака могат да повлияят също на качеството на съня.

 • Ученето до късно през нощта, същевременно използване на дигитални медии и усещането на натиска за успех - 40% от учениците и студентите вече имат значителни проблеми със съня.

 • Изкуствената светлина - тя ни заобикаля навсякъде - през телевизора, телефона или лаптопа. Живеем там, където работим, и работим там, където живеем. Изкуствената светлина е навсякъде около нас през цялото денонощие и казва на тялото ни, че още е светло. Хормонът на съня мелатонин, обаче, се нуждае от тъмнина, за да може да се активира и да ни накара да се почувстваме уморени и да ни помогне да заспим. Мелатонинът е хормон, който регулира ритъма на сън и бодърстване на човешкото тяло.

През какви фази преминава сънят и защо всяка една от тях е важна?

Здравословният, възстановителен сън се състои от 5 фази, като всяка от тях има определена специална функция. Всеки цикъл на съня трае около 90 минути и се повтаря от четири до седем пъти всяка нощ.

 • Първата фаза - фаза на заспиване. Тялото се отпуска, мозъкът се успокоява, мускулната активност спада. Сънят все още е много лек и повърхностен.

 • Следва фаза на лек сън, в която прекарваме около половината от времето за сън. Пулсът и дишането се забавят, телесната температура се понижава и тялото се отпуска още повече.

 • Фаза на умерено дълбок сън. 
 • Доста бързо фазата на умерено дълбок сън преминава във фазата на дълбок сън, която е най-възстановяваща физически и психически и затова е и най- важната фаза на съня. Тялото е напълно отпуснато, мускулната и мозъчната активност са сведени до минимум.

 • Последната фаза е REM фазата или фазата на сънуване. REM е абревиатура за „rapid eye movement“ (бързо движение на очите), защото в тази фаза сънуваме активно и продължително, което е придружено от бързи движения на очите при затворени клепачи. При тази фаза мозъкът обработва информация и сетивни възприятия. Мускулите са напълно отпуснати като защитен механизъм на тялото, за да не можем да извършваме движенията, които сънуваме.

Защо е важно да се наспиваме добре?

Нуждата от сън е заложена в гените. Макар че често хората, които стават късно, са смятани за поспаливи, в действителност никой не избира от колко сън се нуждае. Децата спят по-дълго във фазата на растеж, защото трябва да обработват повече информация и впечатления. С напредване на възрастта се нуждаем от все по-малко сън. Нашето тяло е сложно устроена система, която използва всяка възможност за самовъзстановяване и регенерация. В идеалния случай това става през нощта. Заспивайки уморени и изтощени вечер, трябва да знаем, че организмът си върши работата.

 • Мускулите си почиват за следващия ден, докато се освобождават хормони на растежа, които активно регенерират клетките. Стартират механизми на самовъзстановяване, новообразувани антитела в кръвта укрепват допълнително имунната система, която от своя страна се бори срещу болестотворните организми. Ускорява се деленето на клетките на кожата – така тя се обновява и става по-стегната и еластична.

 • Повишената активност на ензимите през нощта стимулира процесите на възстановяване на ДНК. Гладът и телесното тегло се регулират чрез невротрансмитери като лептин, грелин и инсулин.

 • Черният дроб може спокойно да спечели награда „служител на месеца“, защото дори работи двойна смяна: през нощта той разпознава и елиминира токсините и същевременно обработва важни хранителни вещества.

 • Всяка нощ мозъкът извършва нещо като „пролетно почистване“. Докато спим, ненужните връзки между невроните се премахват, за да се освободи място за нова информация. Мозъкът, така да се каже, изхвърля молекулярни отпадъци, а лимфните съдове, разположени в основата на черепа, имат за задача да ги изведат оттам.
 •  Учим, докато спим. Какво точно представлява това? Биохимичните процеси, които протичат особено добре по време на сън, благоприятстват правилното свързване на невроните. Придобитите знания се съхраняват в паметта, ненужната информация се сортира и изтрива. Всяка нощ се извършва соматична фитнес програма, която повишава менталните ни способности.

Докато вие си почивате по време на сън, организмът ви продължава да работи на пълни обороти. През нощта се извършват жизненоважни процеси на регенерация и самовъзстановяване, чрез които се укрепва имунната система, намалява се рискът от сърдечен удар и инфаркт и се повишава работоспособността. Дори видът на кожата ви издава дали сте се наспали добре – уврежданията на клетките са възстановени, важните колагенови влакна са заздравени и кожата изглежда по-стегната и млада.

Но най-важното за съня е, че ни прави щастливи!
Хората, които спят добре, имат повече баланс в ежедневието си и са по-малко стресирани и по-креативни. Процесите на учене, които сънят стимулира, въздействат на способността за решаване на проблеми и взимане на добри решения.

Баланс между деня и нощта!

Когато денят и нощта не са в баланс, бързо започваме да усещаме стреса. LR LIFETAKT със своите цялостни решения, съчетаващи най-новите научни открития с най-доброто от природата, помага за по-здравословен начин на живот и по-добро благосъстояние.

MIND MASTER осигурява дългосрочна подкрепа за повече енергия през деня. Той защитава от оксидативен стрес и подпомага физическата и умствената работоспособност. MIND MASTER EXTREME дава незабавен прилив на енергия, когато имате нужда от това.

В допълнение NIGHT MASTER осигурява ефективна регенерация през нощта. Помага дългосрочно за отпускането, по-лесното заспиване и регенерацията по време на сън. Тялото и умът получават почивката, от която се нуждаят, за да посрещнете новия ден заредени с енергия, в баланс с вашия ритъм и благосъстояние.

Зареждате батериите си през нощта с Night Master и повишавате работоспособността и енергията си през деня с Mind Master. Перфектното дуо, за да сте господари на благосъстоянието си.

Чувствай се добре в тялото си всеки ден и всяка нощ!

Предотврати стреса в ежедневието си и си подари спокоен сън, за да се събуждаш по-отпочинал от всякога!
Зареди батериите с Mind Master през ДЕНЯ и с Night Master през НОЩТА!

Кликни тук и поръчай в комплект или по отделно!

zashto ne se naspivam vij koe prechi na dobriq san i zashto e tolkova vajen

 

 

 

2
Новите LR промоции за Април 2020 са вече тук
Рак, Сърдечни болести, Диабет, Алергии, Инфекции, ...

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Събота, 09 Декември 2023
ВИСОКО КАЧЕСТВО

ВИСОКО КАЧЕСТВО

ПРАВО НА ВРЪЩАНЕ

ПРАВО НА ВРЪЩАНЕ

БЪРЗА ДОСТАВКА

БЪРЗА ДОСТАВКА

СИГУРНОСТ

СИГУРНОСТ

Още полезни страници

НЕНОРМАЛНИ ОТСТЪПКИ
ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ КАТО СЪТРУДНИК
АБОНАМЕНТНИ ПРОГРАМИ ЗА ЗДРАВЕ LR AUTOSHIP
Тествай безплатно Козметиката на LR в офиса ни в Пловдив
КАКВО Е СЪСТОЯНИЕТО НА ЗДРАВЕТО ТИ
САМОРЕГИСТРИРАЙ СЕ КАТО СЪТРУДНИК
ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ НАС
Дегустирай безплатно Геловете за пиене Алое Вера от LR в офиса ни в Пловдив
ИСКАШ БИЗНЕС ПАРТНЬОРСТВО С LR
ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ НАШАТА FACEBOOK ОБЩНОСТ
Запази час за безплатна ANTI-AGE процедура с ZeitGard от LR в офиса ни в гр. Пловдив
АБОНИРАЙ СЕ ЗА БЮЛЕТИНА НИ И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА
СНИМАЙ И СПЕЧЕЛИ
ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ НАШАТА VIBER ОБЩНОСТ
ПОСЛЕДВАЙ СТРАНИЦАТА НИ
СВЪРЖИ СЕ С НАС и открий адреса на офиса ни в гр. Пловдив
Грабни 5% ОТСТЪПКА, като напишеш имейла си тук!

LR Брандове

ALOE VIA
LR Lifetakt
LR ZeitGard
LR Microsilver
LR Soul of nature
LR Starbox

Абониране

Грабни 5% ОТСТЪПКА, като напишеш имейла си тук! Очакват те още куп изненади!

Свържете се с нас

Мацаника ЕООД

гр. Пловдив

Магазин на независим партньор на LR Health & Beauty Systems

aloeverabg.net@gmail.com

0876203111

Phone call viber contact whatsapp contact messenger logo 100x100 send email
We use cookies

Ние използваме бисквитки на нашия уебсайт. Някои от тях са от съществено значение за функционирането на сайта, докато други ни помагат да подобрим този сайт и потребителското изживяване (бисквитки за проследяване). Можете сами да решите дали искате да разрешите бисквитки или не. Моля, имайте предвид, че ако ги отхвърлите, може да не успеете да използвате всички функции на сайта.

X

Right Click

No right click