Блог

Витамин B12 - Ползи и проблеми, свързани с дефицита му

 Витамин B12 - Ползи и проблеми, свързани с дефицита му

Витамин B12 е основен за поддържането на нормалното функциониране на човешкия организъм.

Той играе ключова роля в производството на червени кръвни клетки, поддържането на здравето на нервната система и синтеза на ДНК. Въпреки че тялото ни не може само да го произвежда, B12 може да бъде набавен чрез храната или хранителни добавки. Недостигът на този витамин може да доведе до сериозни здравословни проблеми, които е важно да бъдат разпознати и адресирани навреме.

Ползите от витамин B12:

  • Поддържане на здравето на нервната система: Витамин B12 играе важна роля в поддържането на здравето на нервните клетки и е необходим за производството на миелин, защитната обвивка около нервните влакна. Той също така участва в синтеза на невротрансмитери, които са отговорни за предаването на сигнали между нервните клетки.

  • Енергия и метаболизъм: B12 спомага за превръщането на хранителните вещества в енергия, което е от съществено значение за поддържането на високо ниво на енергия и подобряване на работоспособността. Хората, които страдат от хронична умора, често изпитват подобрение при добавяне на витамин B12 към хранителния си режим.

  • Сърдечно-съдова защита: Витамин B12 помага за регулиране на нивата на хомоцистеин, аминокиселина, която при високи концентрации увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, включително атеросклероза и инфаркт. Нормализирането на нивата на хомоцистеин чрез адекватен прием на B12 може да намали този риск.

  • Подобряване на настроението и психичното здраве: Витамин B12 е пряко свързан с производството на серотонин, хормон, отговорен за регулиране на настроението. Липсата на B12 може да доведе до депресия, тревожност и когнитивни проблеми.

 

Проблеми, свързани с дефицит на витамин B12:

  • Неврологични нарушения: Една от най-сериозните последици от дефицита на витамин B12 е дегенерацията на нервната система, която може да причини множествена склероза, загуба на паметта и проблеми с координацията. Недостигът на B12 при възрастните хора е основен рисков фактор за развитието на болести като Алцхаймер и Паркинсон.

  • Анемия: Недостигът на B12 води до нарушено производство на червени кръвни клетки, което предизвиква анемия. Това състояние се характеризира с умора, слабост и затруднено дишане. В по-тежки случаи може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като увреждане на органите.

  • Сърдечно-съдови заболявания: Високите нива на хомоцистеин в кръвта, резултат от недостиг на витамин B12, повишават риска от исхемия, атеросклероза и други сърдечни проблеми. Това е особено опасно за хора със съществуващи сърдечно-съдови заболявания.

  • Проблеми с психичното здраве: Липсата на витамин B12 може да доведе до депресия, тревожност и проблеми с концентрацията. Това е особено важно за хората, които страдат от стрес или имат предразположеност към депресивни състояния.

 

Храни, богати на витамин B12:

Витамин B12 се намира основно в животински продукти, като месо, риба, яйца и млечни продукти. Ето някои от най-богатите източници:

  • Сардини: Само 150 грама сардини осигуряват 200% от дневната нужда от витамин B12.
  • Пъстърва: 100 грама пъстърва покриват 125% от препоръчителната дневна доза.
  • Сьомга: Порция от 200 грама печена сьомга осигурява около 80% от необходимата дневна доза.

Макар и растителните храни да не съдържат значителни количества витамин B12, зърнените храни, обогатени с този витамин, също могат да допринесат за поддържането на здравословни нива.

 

LR Mind Master е иновативен продукт, който предоставя всичко необходимо за поддържане на високо ниво на умствена и физическа издръжливост.

Благодарение на съдържанието на витамин B12, напитката ефективно подпомага функциите на нервната система, подобрява когнитивните способности и намалява умората и изтощението. Витамин B12 играе ключова роля за нормализиране на енергийния метаболизъм и психологическите функции, което е от изключителна важност в периоди на повишен стрес. Приемът на Mind Master не само защитава тялото от оксидативен стрес, но също така подпомага възстановяването и постигането на баланс в организма. Особено полезен е за хора, които имат нужда от повече енергия и издръжливост в ежедневието си, както и за тези, които страдат от дефицит на витамин B12 и неговите последици.

 

Поръчай тук!

 

0
5 златни съвета за здрава и млада кожа
Как да извлечем максимума от хранителните добавки?

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Четвъртък, 19 Септември 2024
ВИСОКО КАЧЕСТВО

ВИСОКО КАЧЕСТВО

ПРАВО НА ВРЪЩАНЕ

ПРАВО НА ВРЪЩАНЕ

БЪРЗА ДОСТАВКА

БЪРЗА ДОСТАВКА

СИГУРНОСТ

СИГУРНОСТ

Още полезни страници

НЕНОРМАЛНИ ОТСТЪПКИ
ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ КАТО СЪТРУДНИК
АБОНАМЕНТНИ ПРОГРАМИ ЗА ЗДРАВЕ LR AUTOSHIP
Тествай безплатно Козметиката на LR в офиса ни в Пловдив
КАКВО Е СЪСТОЯНИЕТО НА ЗДРАВЕТО ТИ
САМОРЕГИСТРИРАЙ СЕ КАТО СЪТРУДНИК
ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ НАС
Дегустирай безплатно Геловете за пиене Алое Вера от LR в офиса ни в Пловдив
ИСКАШ БИЗНЕС ПАРТНЬОРСТВО С LR
ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ НАШАТА FACEBOOK ОБЩНОСТ
Запази час за безплатна ANTI-AGE процедура с ZeitGard от LR в офиса ни в гр. Пловдив
АБОНИРАЙ СЕ ЗА БЮЛЕТИНА НИ И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА
СНИМАЙ И СПЕЧЕЛИ
ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ НАШАТА VIBER ОБЩНОСТ
ПОСЛЕДВАЙ СТРАНИЦАТА НИ
СВЪРЖИ СЕ С НАС и открий адреса на офиса ни в гр. Пловдив
Грабни 5% ОТСТЪПКА, като напишеш имейла си тук!

LR Брандове

ALOE VIA
LR Lifetakt
LR ZeitGard
LR Microsilver
LR Soul of nature
LR Starbox

Абониране

Грабни 5% ОТСТЪПКА, като напишеш имейла си тук! Очакват те още куп изненади!

Свържете се с нас

Мацаника ЕООД

гр. Пловдив

Магазин на независим партньор на LR Health & Beauty Systems

aloeverabg.net@gmail.com

0876203111

Phone call viber contact whatsapp contact messenger logo 100x100 send email
X

Right Click

No right click