Блог

Мастни киселини - какво представляват?

Мастни киселини - какво представляват?


Храната на човека се състои от три групи макроелементи - протеините, въглехидратите и мазнините.

Мазнините, които поемаме чрез храната, имат важна биологична роля, тъй като:

 • са структурни компоненти на клетките;
 • са основна форма за съхранение на енергия в организма;
 • изолират и защитават органите;
 • изходни вещества са на много биологични молекули.

Под каква форма да приемаме мазнини и кои са хранителните източници?

Липидите, които си набавяме чрез храната са главно триглицериди. Те се намират в храни от животински произход като мазнините в месото, сланина, карантии, колбаси и масло, но също и в растителни продукти като зехтин, сусамово масло, слънчогледово олио и ленено масло.

Какво представляват триглицеридите?

Триглицеридите са съединения, състоящи се от глицерол скелет и три мастни киселини. Мастните киселини са въглеродни вериги, които завършват с една карбоксилна група (COOH). Единият край на веригата е карбоксилната група, а другият се нарича омега. В зависимост от мястото, където се намира първата двойна връзка от края омега, произлизат и наименованията Омега-3, Омега-6 и Омега-9.

Кои са категориите на мастните киселини?

Мастните киселини се делят на наситени и ненаситени. Наситени мастни киселини (SFA) са тези, които не образуват нито една двойна връзка по дължината на веригата (напр. палмитинова, стеаринова, и т.н.). Тези мазнини се съдържат в храни от животински произход и многобройни проучвания през последните години свързват прекомерната им употреба с повишаване риска от сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване. Една проста ненаситена мастна киселина, мононенаситената (MUFA) омега-9 мастна киселина, т.е. с една двойна връзка, е олеиновата киселина (oleic acid), която се съдържа предимно в зехтина. Когато ненаситени мастни киселини имат не една, а повече двойни връзки, се наричат полиненаситени мастни киселини (PUFA). Представени са основно от две семейства - Омега-6 и Омега-3 мастни киселини. Участват в жизнените функции на клетъчните мембрани и се явяват прекурсорни вещества на молекули, които направляват клетъчния метаболизъм.

Линолова киселина (linoleic acid) и алфа-линоленова киселина (a-linolenic) са най-простите Омега-6 и Омега-3 мастни киселини съответно, които се считат за необходими, тъй като не се синтезират от човешкия организъм.

От тези две мастни киселини след известен брой химични реакции се получават EPA и DHA. Мастните киселини с дълги вериги, (VLCPUFA), произтичащи от метаболизма на PUFA, са съществени компоненти на фосфолипидите и въздействат на важни функции в организма. Те същевременно са прекурсори на икосаноидите - тип мастни киселини за регулиране на съдовия тонус, натрупване на тромбоцити и възпалителни реакции, пряко свързани с атеросклеротичната дейност. Много проучвания имат за цел да изследват благоприятните ефекти на Омега-3 полиненаситени дълговерижни мастни киселини (VLCPUFA) върху нервната система, при намаляване риска от сърдечно-съдови събития, захарен диабет, потискане растежа на сърдечни тумори, при регулиране генната експресия, при противовъзпалителните функции и потенциалното намаляване на липидите. За провеждането на по-голяма част от тези изследвания са използване рибени масла, които са богати на Омега-3 мастни киселини, EPA и DHA.

Коя е била първоначално причината да се изследват Омега-3 мастните киселини?

Отговорът е: "Парадокс на ескимосите". Въпреки че за тях е характерно хранене, богато на мазнини, рискът от поява на коронарни заболявания на сърцето е нисък. По-нататъшните изследвания показват, че това се дължи на факта, че те консумират предимно тлъсти риби, богати на EPA и DHA.

Ретроспективни проучвания показват, че обратният ефект на Омега-3 мастни киселини при коронарна болест на сърцето е доказан в многобройни изследвания при хора, опитни животни и изкуствено създадени клетки. Омега-3 мастните киселини предотвратяват заболявания на сърцето чрез следните действия:

 • предотвратяване на аритмиите;
 • имат противовъзпалителен ефект (потискат синтеза на възпалителни молекули);
 • са прекурсори на простагландини и левкотриени;
 • оказват антитромбоцитно действие;
 • имат липидонамаляваща дейност чрез намаляване на триглицеридите;
 • потискат атеросклерозата.

Световната Здравна организация подкрепя тези изследвания, които показват, че хора с проявен риск от поява на сърдечни заболявания могат да се възползват от приемането на Омега-3 мастни киселини (EPA и DHA). Споменава се също така, че съществуват мета-анализи на проучвания, където употребата на Омега-3 мастни киселини, както чрез храна, така и чрез добавки не е намалила риска от сърдечно-съдови заболявания. От друга страна, не съществуват данни, показващи че хората трябва да прекратят употребата им, а просто са необходими допълнителни изследвания. Трябва да се отбележи, че промяната в храненето не трябва да бъде едностранна, тъй като за здравето на сърцето роля играят и други фактори като:

 • цялостното здравословно хранене, т.е. увеличение на приема на плодове, зеленчуци, бобови растения и фибри, намаляване консумацията на сол и червено месо, умерена употреба на млечни продукти;
 • редовните физически упражнения;
 • избягване на тютюнопушенето.

Ефектът на омега-3 мастни киселини върху нервната система.

Тъй като човешкият мозък се състои 60% от мазнини, в продължение на години се забелязва, че мастните киселини имат значителен ефект за гладкото протичане на функциите в него. Следователно нарушения в баланса им се свързват с различни умствени заболявания.

Проучване, в което се извършва мета-анализ на научните изследвания при хора с проблеми в настроението или депресия, показва, че Омега-3 мастни киселини имат положителен ефект върху тези проблеми, но резултатите не са достатъчни, за да се направят окончателни изводи.

Друго проучване, извършено  при плъхове показва, че дългосрочният прием на EPA и DHA има антидепресантно действие.

Употребата на Омега-3 мастни киселини при жени в напреднала възраст намалява симптомите на депресия, подобрява липидния профил и повишава качеството на живот.

Ролята на DHA е в по-малка степен изяснена, но в комбинация с EPA показва благоприятен ефект, когато се прилага в умерени дози. Проучванията при животните показали, че концентрацията на омега-3 мастни киселини в мозъка и особено DHA може да бъде свързана с появата на депресия при жени след раждане. Изследователите стигат до извода, че намаляването на мастните киселини в мозъка се свързва с появата на следродилната депресия, която е често срещано разстройство. Много изследвания се извършват в тази област и доколко Омега-3 мастните киселини влияят на психиката на жените след раждането, но данните са все още в начален етап и са необходими допълнителни изследвания.

При юношите обаче резултатите се променят в зависимост от пола. Употребата на рибено масло се свързва с намалена вероятност от поява на симптоми на депресия при момчетата, докато това не се забелязва при момичетата.

Мета-анализ на 14 проучвания показва, че намалените нива на този вид мастни киселини се свързва с патогенезата на депресията.

Влиянието на Омега-3 мастни киселини върху паметта.

В днешно време голяма част от населението са представители на третата възраст, което се дължи на факта, че продължителността на живот се повишава. В резултат се увеличават заболяванията, свързани с тази възраст, като лошата когнитивна функция на мозъка и деменция. И така, през последните години множество изследвания насочват усилията си към разрешаването на този проблем като едно от решенията, които се проучват, е употребата на Омега-3 мастни киселини. Това е така, тъй като епидемиологични изследвания предполагат вероятната връзка между приема на рибено масло и намаления риск от поява на деменция. Последните изследвания показват, че придържането към хранене от средиземноморски тип се свързва с доброто функциониране на когнитивната дейност. Разбира се, тъй като изследването е още в начален стадий, не могат да се дават хранителни препоръки, но със сигурност употребата на рибено масло, растителни мазнини, необработени зърнени храни и избягването на храни с добавена захар и умерената употреба на алкохол трябва да се насърчават.

Конкретно защитната роля на Омега-3 по време на растежа и стареенето е доказана при опитни животни и изкуствено създадените клетки, но за окончателното извеждане на становища трябва да се проведат допълнителни изследвания върху хора.

Масло от вечерна иглика

Маслото от вечерна иглика се съдържа в растението Oenothera biennis. Това растение, известно с много имена се е срещало първоначално само в Америка, но вече е широко разпространено и в Европа. Листата му са се използвали като компреси при синини и лечение на рани, както и за вътрешна употреба при стомашно-чревни проблеми и болки в гърлото. Маслото се използва за лечение на заболявания като атопичния дерматит, ексеми и ревматоиден артрит. От изследвания става ясно, че съдържанието му на y-линолова киселина се свързва с благоприятните ефекти, които оказва. Също така използването на маслото се свързва с облекчаване симптомите при менопаузата и болки в гърдите, но са необходими по-структурирани изследвания за достигане до окончателни изводи. През последните години се изследва неговото влияние при болести като захарен диабет, астма, рак и шизофрения. Маслото действа лечебно директно чрез необходимите мастни киселини, които съдържа, но и косвено чрез влиянието си върху синтеза на възпалителни клетки.

Кликни и поръчай сега Мастни киселини Омега3!

Кликни и поръчай сега Мастни киселини Омега3!

0
Пробиотици - предимства
Заболявания на костите и ставите (или) Как да съжи...

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Петък, 24 Март 2023
ВИСОКО КАЧЕСТВО

ВИСОКО КАЧЕСТВО

ПРАВО НА ВРЪЩАНЕ

ПРАВО НА ВРЪЩАНЕ

БЪРЗА ДОСТАВКА

БЪРЗА ДОСТАВКА

СИГУРНОСТ

СИГУРНОСТ

Още полезни страници

НЕНОРМАЛНИ ОТСТЪПКИ
ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ КАТО СЪТРУДНИК
АБОНАМЕНТНИ ПРОГРАМИ ЗА ЗДРАВЕ LR AUTOSHIP
Тествай безплатно Козметиката на LR в офиса ни в Пловдив
КАКВО Е СЪСТОЯНИЕТО НА ЗДРАВЕТО ТИ
САМОРЕГИСТРИРАЙ СЕ КАТО СЪТРУДНИК
ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ НАС
Дегустирай безплатно Геловете за пиене Алое Вера от LR в офиса ни в Пловдив
ИСКАШ БИЗНЕС ПАРТНЬОРСТВО С LR
ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ НАШАТА FACEBOOK ОБЩНОСТ
Запази час за безплатна ANTI-AGE процедура с ZeitGard от LR в офиса ни в гр. Пловдив
АБОНИРАЙ СЕ ЗА БЮЛЕТИНА НИ И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА
СНИМАЙ И СПЕЧЕЛИ
ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ НАШАТА VIBER ОБЩНОСТ
ПОСЛЕДВАЙ СТРАНИЦАТА НИ
СВЪРЖИ СЕ С НАС и открий адреса на офиса ни в гр. Пловдив
Грабни 5% ОТСТЪПКА, като напишеш имейла си тук!

LR Брандове

ALOE VIA
LR Starbox
LR Lifetakt
LR ZeitGard
LR Microsilver
LR:GO
LR Soul of nature

Абониране

Грабни 5% ОТСТЪПКА, като напишеш имейла си тук! Очакват те още куп изненади!

Свържете се с нас

Мацаника ЕООД

гр. Пловдив

Магазин на независим партньор на LR Health & Beauty Systems

aloeverabg.net@gmail.com

0876203111

Phone call viber contact whatsapp contact messenger logo 100x100 send email
We use cookies

Ние използваме бисквитки на нашия уебсайт. Някои от тях са от съществено значение за функционирането на сайта, докато други ни помагат да подобрим този сайт и потребителското изживяване (бисквитки за проследяване). Можете сами да решите дали искате да разрешите бисквитки или не. Моля, имайте предвид, че ако ги отхвърлите, може да не успеете да използвате всички функции на сайта.

X

Right Click

No right click